Poštovani studenti!!!

Neosporna je činjenica da je sve više studenata uključeno u izradu članaka, ali greške koje činite su razlog da se oni ne pojavljuju na blogu. Uputstva za postavljanje članaka se nalaze na blogu u tekstovima u meniju Teme – Opšte. Ovom prilikom ću samo ukazati na greške koje se često dešavaju i ponavljaju:

1. Članke pokušavate da „napravite“ tako što kopirate kompletan sadržaj tekstova sa drugih sajtova. Ovo nema nikakvog smisla, neophodno je da na osnovu pročitanih sadržaja (Internet, knjige…) kreirate sopstveni tekst koji može sadržati  delove koje ste „skinuli“ sa Interneta, ali umereno. Dakle, prepričajte pročitano i pozovite se na izvore (linkovima ili navodjenjem).

2. Ne „otvarate“ svoje mejlove – a upravo ovim putem vas opominjem šta nije u redu u vašim tekstovima. Proverite i svoje „Spam“, „Nepoželjno“, „Junk“ foldere.

3. Tekstovi ne sadrže „Odlomak“, „Kategorije“ i „Oznake“ – sve je objašnjeno u uputstvima na blogu.

4. Pojedini studenti tj. studenkinje uporno pišu tekstove bez naših slova čćšž.

5. Nova pojava je da umesto teksta na blogu šaljete komentare koji svojim obimom ne mogu biti komentari!

6. Umesto da tekst upišete u prostor za to namenjen, postavljate link ka Word dokumentu „aploudovanom“ na blog, ovo nema mnogo smisla, ali DO SADA kada je tekst korektan korekciju ja „odradim“, ali više neće biti tako.

Konačno, nadam se da ste pažljivo pročitali ovaj tekst i još jednom se zahvaljujem i čestitam autorima koji su svoje članke uspešno kreirali ! Meni se uvek možete obratiti za pomoć na admin@uskolavrsac.in.rs, a pomoć zatražite i od studenata, studentkinja  iskusnijih u ovom „poslu“, a koje sam malo pre pohvalio.

Predrag Prtljaga

Statistika, april 2011

Kliknite za veću sliku

Šta je RSS?

Veoma mali broj korisnika Interneta u našoj zemlji koristi mogućnosti RSS-a, a korišćenje je veoma jednostavno i izuzetno korisno. Kako ne bih izmišljao „toplu vodu“, postoje dve mogućnosti: nastavite čitanje e-knjige Dragana Varagića (7. strana) o kojoj je bilo reči u članku Šta je blog?, ali još bolje je da pogledate sledeće uputstvo na Blogdoksirekoblog.

Ako ima još pitanja, tu su komentari…uživajte čitajući nove tekstove i komentare na našem blogu.

Napomena: postupak dodavanja RSS-a za članke (na blogu) ponovite i za komentare.

Prečice za RSS na blogu

Prečica za RSS na sajtu Visoke škole

 

Poštovani kolega Kiš,

nisam siguran koliko je korektno da ovako naslovim članak, ali smatram da je doprinos kolege Bojana Kiša ovom blogu ogroman i da je obeležio prvih 20 dana njegovog postojanja. Naslov je istovremeno pomalo i provokativan, što meni kao autoru garantuje veću čitanost. Zapravo, želeo sam da vam se svima zahvalim.

Kada je blog 01.03.2011. pokrenut koleginica dr Tanja Nedimović je ideju odmah prihvatila i uključivši studente 10.03.2011. objavljen je prvi prilog u okviru teme „Neka pitanja mentalnog zdravlja“. Koleginici Tanji se srdačno zahvaljujem, a studentima (klikom na meni „Studenti“ možete videti o kome pišem) takodje pripadaju velike zasluge za sledeće statističke podatke. Ako bolje pogledate blog „živi“ tek 10 dana, a registrovano je  preko 200 poseta, preko 900 puta su pročitani članci, konkretno danas je već preko 30 osoba pristupilo blogu (zahvaljujući možda i kišnom i hladnom danu, koji nas je iznenadio u trenutku kada smo pomislili da je konačno stiglo proleće).
Još malo brojeva: objavljeno je ukupno 30 članaka i preko 40 komentara (najbolji dokaz da je neko pročitao članak je postavljanje komentara). Iznad svih cifri stoji činjenica i da su sadržaji članaka izuzento interesantni, informativni i zasnovani na činjenicama iz brojnih izvora (literatura, Internet…). Pošto sam kao inicijator ovog bloga prvih dana pomišljao da je ovo „loša“ ideja, uverili ste me u suprotno, zato vam svima još jednom upućujem veliko HVALA i pozivam vas da se što više i što direktnije uključite u rad bloga.

A, da, počeo sam sa „Poštovani kolega  Kiš,…“ predlažem vama, ali i svim studentima koji imaju šta da kažu, da iskoristite http://www.blog.rs/ (već spominjan u članku Kako (na)pisati članak – I deo). Imam utisak da vam je ovaj (naš) blog pomalo „tesan“ (ograničen na temu), a da imate mnogo toga što biste rekli i napisali, a na osnovu svega vidjenog čini mi se da imate i vernu publiku koja će vas „čitati“. Savetujem vam da pogledate i http://debeljuca.com/ blog našeg sugradjanina Ivana Ćosića, posebno (trenutno aktuelni) tekst „Napisati stoti“.

Konačno, na blogu se (od danas) nalaze prečice za praćenje putem RSS-a, o čemu ću više pisati u narednom članku.

Kako (na)pisati članak – II deo

Kada je u pitanju pisanje teksta primetićete da su ikonice iznad „belog papira“ veoma slične (ili iste) kao u programu Word, tako da njihova upotreba vama nije strana (I godina studija – Informatički praktikum). Kada prislonite kursor miša pojavljuje vam se i kratko objašnjenje, što takodje olakšava upotrebu. Ako, ipak, bude bilo nedoumica, koristite komentare i putem njih postavljajte pitanja.

Ono što je novo i na šta ću posebno obratiti pažnju su ikonice za ubacivanje „sadržaja“ – slike, zvučni i video zapisi ili datoteka npr. u PDF ili ZIP formatu. Pažnju ću posvetiti i umetanju veza tzv. linkova u tekst.

Kliknite na dugme „Dodaj sliku“, zatim na „Izaberi datoteke“ i izaberite sliku ili slike (sa vašeg računara) koje želite da dodate u vaš tekst. Sačekajte da se slika prebaci u bazu sajta (mesto gde se smeštaju svi sadržaji koje napišete ili „aploudujete“ – upload). Kada je ovo gotovo (trudite se da slike ne budu velike, u visokoj rezoluciji…) odaberite dugme „Umetni u članak“ (ako želite probajte i ostala podešavanja – natpis, poravnanje levo, desno…).
Postupak je veoma sličan i za ostale (već navedene) sadržaje.

Kada želite da postavite link – vezu ka drugim sadržajima na istom ili drugom sajtu, koristite dugme „Umetni/uredi vezu“. Prvi korak je da napišete i obeležite (selektujete) odredjenu reč (na slici – ikonice), sada možete da koristite ovo dugme.

Pojaviće se prozor (kao na slici) i tada u „Link URL“ upišite adresu izvora tako što je prepišete ili kopirate iz adresne linije vašeg Internet brauzera (browser) – Mozila Firefox, Internet Explorer…
U izboru „Target“ birate da li želite da se navedeni link otvori u vašem tekućem prozoru (Open in this window / frame) ili u potpuno novom (Open in new window (_blank)) što je preporučljivo!
Nakon izbora potvrdite sa „Ubaci“. Nakon ovoga možete u „Pregled“ (pogledaj prethodni članak) proveriti da li link – veza funkcioniše tj. da li dobijate klikom na odabranu reč vezu sa željenim izvorom.

Sva ostala pitanja postavite u komentarima, problemi ili greške koje se budu ponavljale biće eventualno objašnjene u posebnom (novom) članku.

Kako (na)pisati članak – I deo

Prvo: predložio bih vam da posetite Internet adresu http://www.blog.rs/, to je mesto slobodno da svako kreira i piše svoj blog. Ovde možete videti koliko je različitih tema moguće razmatrati na blogu, kakvi su prateći sadržaji, kako se koriste linkovi, kako su poznate priče ispričane na drugi (manje ili više originalan) način, kako se privlači pažnja čitalaca…

Drugo: posetite (ako već niste) Vikipediju, posebno obratite pažnju kako je gotovo svaka rečenica povezana (linkovana) sa drugim pojmovima npr: „Pedagogija je poput drugih društvenih nauka, a možda i više od njih, prolazila kroz sve etape društvenog razvitka buržoazije.“ Ne treba preterivati, ali treba koristiti povezivanje (što će biti objašnjeno u narednom članku) sa izvorima informacija.

A sada, kliknite na meniju (prva linija, druga stavka – obavezno je da ste prijavljeni) „Dodaj novo – Članak„.

U prostoru gde se nalazi kursor piše (bledim slovima) „Unesite naslov ovde„, pa tako i učinite (Preporuka: neka naslovi budu kratki 3 – 5 reči).
Ispod niza ikonica (što će vas podsetiti na Word) nalazi se prostor za ispisivanje teksta – korišćenju ovog prostora biće posvećen poseban članak.
Ispod ovog dela je „Odlomak“ – pokušajte u jednoj, maksimalno dve rečenice, da opišete o čemu se radi u vašem članku (kao podnaslov u novinskim člancima).

Desna kolona:

Sačuvaj nacrt“ – možete pisati svoj tekst, ali ga ne morate završiti, sačuvajte ga, pa kasnije nastavite.
Pregled“ – pogledajte kako vaš članak izgleda (tj. kako će izgledati po objavljivanju).
Predaj na pregled“ – malo nezgrapno nakon prethodnog objašnjenja, bolje bi možda bilo „Predaj na odobrenje“, pošto se klikom na ovo dugme vaš članak dostavlja administratoru, kako bi on dozvolio njegovo objavljivanje. (Na ovo dugme treba kliknuti, kada ste sigurni da je članak gotov i spreman za objavljivanje.)

Kategorije“ – VEOMA VAŽNO, meni koji se nalazi u gornjem desnom uglu bloga funkcioniše na principu kategorija, kada je odabrano u kategoriji „predmeti“ pojavljuje se odredjeni predmet, kada je odabrano studenti pojavljuje se kategorija studenti i imena studenata koji su objavili članak… Znači, treba obeležiti kategoriju kojoj pripadate (studenti, profesori…) zatim svoje ime, tema o kojoj pišete i td. (u početku će biti moj zadatak da ovo eventualno korigujem, a kasnije ćete se izveštiti).
Oznake članka“  – tzv. tagovi, su reči koje se najčešće nalaze u vašem članku i koje opet u izvesnoj meri mogu biti informacija o tome „o čemu se radi“ tj. da li nastaviti čitanje, a koriste se i za pretraživanje.

U levoj koloni se nalazi dugme „Članci“, gde možete dobiti spisak svih vaših članaka, kako biste ih eventualno ispravili, nastavili pisanje (nacrt) ili započeli novi.

Registracija(2), prijava i prva uputstva

O načinu kako se registrovati pisao sam u članku Registracija, pa se možete podsetiti neophodnih koraka, kako biste stigli do prijave tj. prijavljivanja na blog što je preduslov za izradu članaka (tekstova).

Kada pokrenete blog u desnoj koloni se nalazi box PRIJAVA i tekst Login na koji treba kliknuti. Pojaviće vam se pop-up prozor u koji treba upisati svoje podatke „Username:“ – korisničko ime i Lozinku. VAŽNO: Ako vam je lozinka dodeljena (od strane administratora sajta) neophodno je da je odmah promenite kako biste bili zaštićeni od neovlašćenog pristupa. (Ako ne koristite sopstveni računar NIKADA nemojte obeležavati polje „Zapamti me“).

Promena lozinke: Nakon prijave u prvom redu pojavila se linija u kojoj je prva stavka vaše korisničko ime, postavite kursor (miša) na to polje i kliknite na „Uredi moj profil“. Na novom ekranu možete menjati više parametara, ali je najbolje da ništa ne menjate (eventualno ako su greškom administratora pogrešno upisani vaši lični podaci, izmenite ih). U dnu strane upišite dva puta novu lozinku i promenu potvrdite klikom na dugme „Ažuriraj profil“. Kliknite na naziv bloga (Inovativne metode) u gornjem levom uglu.

U istom meniju (prvi natpis u prvom redu – korisničko ime) pokušajte da se odjavite („Odjava“) i ponovo, kao u gore opisanom postupku, prijavite sa novom lozinkom. Ako postoji problem obratite se na mejl adresu admin@uskolavrsac.in.rs.

Kako odabrati temu?

Prva i veoma važna stvar da bi vaš blog zadržao čitaoce je adekvatan odabir teme. U našem slučaju važno je da tema bude adekvatna konceptu obrazovnog bloga, kakav ovde pokušavamo da napravimo. Svakako i ovde je neophodno zadržati čitaoce (studente) i pružiti im nove i zanimljive informacije koje će im pomoći u izradi seminarskih radova, pripremi prezentacija, učenju i uopšteno rečeno  – sticanju novih znanja i proširivanju postojećih.

Naslov samog bloga je „Inovativne metode“, što se jednim delom odnosi na primenu Internet tehnologije u postupku obrazovanja, ali bi bilo veoma dobro kada bi i vaše teme bile „inovativne“, tačnije kada bi pružile neki novi, zanimljiv i originalan pristup izučavanju i prezentaciji informacija koje deluju „poznato“. Dakle, teme koje inače studenti obradjuju kroz gradivo Visoke škole vam može biti polazna osnova, ali biste morali da pronadjete (na Internetu ili u literaturi) primere i slučajeve koji su zanimljivi i koji uglavnom naginju ka već pomenutom „proširivanju“ znanja. Podsetiću vas da to mogu biti primeri koji potkrepljuju znanja koja su deo  proučavane teorije, ali i prakse. Ako npr. posmatrate muzičko, možete se baviti dečijim pesmama, ali i njihovim rokenrol obradama. U oblasti fizičkog vaspitanja možete se baviti akcijama koje pokreću raznorodna udruženja sa ciljem da se deca „pokrenu“. Ako je u pitanju strani (npr. engleski) jezik, tema mogu biti novi „kompjuterski“ izrazi koje deca prihvataju kroz igrice ili uopšte upotrebu računara. Vezano za kompjutere, tu je i likovno obrazovanje, onosno, programi koji omogućuju likovno izražavanje dece. Potrebno je upotrebiti u izvesnoj meri i maštu, kako biste došli do pogodne teme koju možete uspešno obraditi.

Konačno, potrudite se da tema bude dovoljno „široka“, kako bi imali o čemu da pišete.

Šta je blog?

Najčešće blog predstavlja lični dnevnik na Internetu dostupan svima. Medjutim blog je i mnogo više. Najiscrpniji (dostupan) izvor po ovom pitanju je besplatna e-knjiga koju možete naći na sledećoj Internet adresi: http://www.draganvaragic.com/blog-osnove/ (pokrenite kasnije, a prethodno pri dnu ovoga teksta potražite napomene o tome kako i koliko čitati ovu knjigu).

Činjenica je, da je rad Dragana Varagića, autora ove knjige, bio inicijalna ideja i za pokretanje ovog bloga i primene u nastavi predmeta Računari u vaspitno – obrazovnom radu. Na adresi http://www.draganvaragic.com/blog/1-blogovi-studenata-viser-toshiba-nagrad/ možete videti da je gospodin Varagić uključio svoje studente u blogovanje što je takodje ideja ovog bloga. (Svojim studentima za sada ne mogu da obećam nagrade, osim u vidu lepih i visokih ocena).

Ali, sada da vidimo kako ja vidim ovaj blog, kako će studenti biti uključeni u rad i šta ih očekuje.

Blog na kojem se upravo nalazite trebalo bi da posluži pre svega kao vid obuke za korišćenje Interneta u cilju uspostavljanja bolje komunikacije izmedju profesora i studenata. Kako? – u jednom od narednih tekstova.
Ova aktivnost takodje teži da bude način da studenti na novi i zanimljiv način steknu nova znanja, ali i da ih prezentuju drugima, a da se u izvesnoj meri kroz komentare tekstova (članaka) izvrši eventualna korekcija napisanog  ili stečena znanja još više prošire navodjenjem novih činjenica i/ili izvora.
Studentima je ponudjen izbor, svako može da bude „bloger“, ali može da ispuni svoje obaveze i izradom prezentacije i seminarskog rada. „Studente – blogere“ očekuje, po mom mišljenju, mnogo zanimljivije proleće.

Kako ovaj tekst ne bi postao dug, dosadan i nerazumljiv, nabrojaću samo par koraka koje mogu da očekuju aktivni učesnici:

1. Postupak u kojem će biti registrovani i uvod u prijavljivanje, izmenu lozinke i td. Izbor teme.
2. Obuka (korak po korak, uz očekivane komentare i zahteve od strane studenata) i izrada prvih tekstova (članaka).
3. Osamostaljivanje i produkcija dovoljnog broja članaka.

Srećno!

Napomena u vezi korišćenja navedene e-knjige sa početka teksta:

Pročitajte prvih 10-ak strana, zapamtite ili zapišite sve što vam nije jasno i o čemu bismo mogli da razgovaramo i pošaljite komentare na ovaj tekst i navedenu knjigu već sada (nisu vam potrebna korisnička imena, lozinke i td.) prateći uputstva u dnu strane – komentari…

Računari u v-o radu

Ovaj tekst daje osnovna uputstva studentima koji su izabrali Računare u vaspitno – obrazovnom radu kao izborni predmet u VI semestru.

Studentska aktivnost u okviru ovog predmeta zahteva aktivne konsultacije sa predavačima, ali i studentima, rad u informatičkom kabinetu, samostalan rad van škole i blagovremeno prezentovanje postignutog.

Rezultat pohadjanja ovog predmeta mogu biti dva „proizvoda“:
1. Prezentacija i seminarski rad ili
2. Niz tekstova objavljenih na ovom blogu.

Tema prezentacije, seminarskog rada i tekstova (objavljenih na blogu) mora biti u vezi sa sadržajima koji se inače izučavaju u okviru nastavnog plana naše škole. Tema bi trebalo da bude atraktivna, zanimljivo „obradjena“ i što šire posmatrana.

Osnovni obrazac kako će biti ocenjivan studentski praktičan rad (u bodovima):

Šta se ocenjuje poena
Sadržaj 20
Forma 10
Pismenost 10
Izvori 10
Rok 10
Prezentacija 30
Ostalo (prisustvo, odnos, izbor aktivnosti…) 10
Ukupno  100

Sadržaj, odnosno tema mora biti dobro odabrana (u dogovoru sa predavačem ili predavačima).
Forma u prezentaciji mora poštovati pravila data u uputstvu za izradu prezentacija, u seminarskom radu moraju se poštovati pravila data u prezentaciji pod nazivom „Seminarski rad“ i pravila o izradi diplomskog rada koja su data na kraju studentskog Informatora, dok će o formi tekstova na blogu biti više reči upravo na ovom blogu.
Pismenost se posebno odnosi na obaveznu upotrebu naših slova u tekstovima „čćšž“ što se često pojavljuje kao nedostatak u radovima, ali i na sva opštevažeća pravila pismenosti.
Korišćena literatura u prezentaciji i seminarskom radu mora biti relevantna i preporuka je da bude konsultovano što više adekvatnih izvora. Prilikom izrade tekstova na blogu neophodno je vršiti linkovanje, tj. povezivanje sa drugim sajtovima kao izvorima informacija.
Rok podrazumeva da su vaše obaveze ispunjene do završetka VI semestra.
Prezentacija je usmeni deo ispita, odnosno trenutak kada vaš rad biva publikovan.
Ostalo je merljiva, ali u izvesnoj meri i subjektivna ocena vašeg rada.