„Dečja radost“ – 1956

Mentor: dr Brinduša Žujka
Student: Monika Žujka
 
Rezime:
U prvih 25. godina posle drugog svetskog rata, na našem prostoru, nije objavljena nijedna knjiga za decu na rumunskom jeziku. Pesme i prozna dela objavili su naši stvaraoci u časopisu ,,Pionirska radost"/ ,,Dečja radost" („Bucuria pionierilor”/ „Bucuria copiilor”).
Osim obrazovno-vaspitne uloge, časopis je služio promovisanju rumunskih pisaca u Vojvodini, koji su se posvetili dečjoj književnosti.
Književnost za decu na rumunskom jeziku počela je da se razvija u okviru pomenutog časopisa, koji je doživeo svoje prvo izdanje u Vršcu, 1946. god., pod nazivom ,,Pionirska radost"/ „Bucuria pionierilor”.
1956. god., kada časopis menja naziv u ,,Dečja radost"/ „Bucuria copiilor”, smatra se značajna jer predstavlja početak druge faze u razvoju stvaralaštva za decu na rumunskom jeziku.
Ovaj rad otkriva osobenosti književnih ostvarenja objavljenih u časopisu ,,Dečja radost"/ „Bucuria copiilor” i dodatak ,,Visibabe"/ ,,Ghiocei” tokom 1956. god. Sadržaji časopisa, tada jedini časopis za decu na rumunskom jeziku, kod nas, analizirani su iz perspektive objavljivanja književnih stvaralaštva za decu: poezija, proza drama.
Ova analiza odgovarala je na sledeća pitanja:
  • Koji su naši pisci koji su se opredelili za ovu vrstu književnosti?
  • Koji su oblici svojih izražavanja?
  • Koje su jezičke osobine?
  • Kojim zahtevima odgovaraju književne kreacije?

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>