Sport u prirodi

Sportom se nazivaju takmičenja koja su najčešće u sveri fizičkih aktivnosti, ali postoje i sportovi koji nisu vezani za fizičku aktivnost, kao na primer šah. Neki od razloga za bavljenjem sportom mogu biti razonoda, razvijanje tela, poboljšanje aktivnosti, takmičarki duh kao i finasijska dobit.

Sport može biti takmičarskog ili slobodnog karaktera.

Takmičarski karater je kada spotisti nastupaju na takmičenjima u želji za postizanjem vrhunskih rezultata.

Slobodni ili (amaterski) je kada se sportisti bave sportom iz sebih poznatih razloga, a najčešće to budu rekreativni i zdravstveni razlozi.

Detetu je bez obzira na doba potrebno svakodnevno kretanje. Zbog toga je idealno ako se sedmogodisnjaci svakodnevno bave jedan sat nekom sportskom aktivnošću. U tom razdolju bio bi idealni naziv za te aktivnosti << sat za kretanje>> jer se dete još uvek uči odredjenim spretnostima. Neka deca u osnovnu skolu ne dođu  sa osnovnim spretnostima kao sto su hodanje, trčanje, bacanje, skakanje, puzanje, ciljanje,…to znaci da su se u predskolskom razdoblju premalo kretali, odnosno nisu imali mogućnost da budu aktivni pod stručnim vodstvom. Aktivnost kretanja je jako bitan spoljni činilac detetovog razvoja na svim razvojnim područijima (fizičkom,motoričkom,emocijalnom i socijalnom). Ako se deca premalo kreću, imaju veći rizik od oboljenja od raznoraznih bolesti. Redovna aktivnost kretanja je važan razvojini posticaj jer je korisna za jačanje i očuvanje zdravlja kao i za oblikovanje navika i ponašanja koji garantuju zdrav životni stil.

IZVOR:  dr. Danica Dzinovic-Kojic. FIZIČKO VASPITANJE PREDŠKOLSKOG DETETA