Zasto je vazno da dete skloni igracke?

Kada dete nauči da redovno sklanja igračke neće se stvoriti kod njega samo prosta higijenska navika, naprotiv. Deca raspoređujući igračke na za njih predviđena mesta, vežbaju sortiranje, sparivanje, klasifikovanje i organizovanje, što su veoma složene logičke radnje.

Uz stalne pohvale deca će naučiti da cene organizovanost i red. Dečja svest o čuvanju okoline i njihova samodisciplina će se razvijati na ovaj način. Ovo je takođe prilika da sarađuje sa drugima. Deca vole da se osećaju važno, samostalno i odgovorno, a ovo je idealna prilika da se uvere da to stvarno i jesu. Uz  stalne pohvale, odrastajući u urednom prostoru, gde se sve lako može pronaći dete će se osećati sigurno i bezbedno. 

Kako birati igračku?

Igračku biramo prema: 

 
  • Prema uzrastu-  Kada poželimo da detetu kupimo igračku, najčešće se rukovodimo njegovim uzrastom.to je potpuno logično, jer su igračke tako i konstruisane- da podstiču razvoj sposobnosti i veština u određenom uzrastu. Ipak,to ne treba da bude osnovni vodič u odabiru,jer se deca ipak međusobno razlikuju. Igračke treba da budu izazov detetu, dobro je da su malo naprednije, ali da su prikladne u pogledu veličine  i težine.
  • Prema polu-  Pol ne bi trebao da bude dominantan kriterijum prilikom izbora igračaka. Istraživanja pokazuju da dečaci i devojčice biraju slične igračke, pogotovo ako im se ne nameće dilema oko toga koje su igračke za koji pol.
  • Prirodni i veštački materijali-  Kvalitetne igračke izrađene su od prirodnih materijala, ili dobro odrađenih i sastavom sigurnih veštačkih materijala. Treba paziti na lomljive delove, čupave ili na tečnosti koje se mogu izliti. Bolje je odabrati igračke koje se mogu lako prati i održavati. 
  1. Igračke ne bi smele da imaju vezicu ili kanap.
  2. Etikete treba da budu dobro zalepljene.
  3. Prostor sa baterijama ne  sme biti lako dostupan deci, već zatvoren šrafovima.
  4. Ako je igračka od drveta ,treba paziti na oštre ivice materijala koje se mogu otkinuti.
  5. Materijal od koga je igračka napravljena ne sme sadržavati otrovne sastojeke (živu, olovo, selen) ,da bi je dete bez štetnih posledica moglo stavljati u usta.
  6. Igračka ne sme proizvoditi preglasne zvukove jer je dečiji sluh mnogo osetljiviji od sluha odraslih.

Deca i kompjuter

 
U današnje vreme, život bez kompjutera gotovo je nezamisliv. Ova sprava je postala dostupna svima ,a deca počinju da je koriste već od najranijeg uzrasta. To ima svoje dobre ali i loše strane…
 
Deluje na mozak- ako se pravilno i umereno koristi računar predstavlja pravi „prozor“ u svet, pored toga što je najveći izvor zabave za decu već od 4-5 god. života. Međutim, svako preterivanje može da bude štetno po emocionalni i psihički razvoj deteta, kao i po njegov mozak koji je još u razvoju. Zato je neophodno ograničiti vreme na sat vremena.
 
Ometa fizičku aktivnost ako se ispoštuje vreme od sat vremena za kompjuterom onda nije problem ali ako je detetu ovo jedini vid zabave onda ono ne provodi vreme napolju u nekoj fizičkoj aktivnosti i onda to nije dobro za razvoj deteta, pre svega za mišiće, vid, zglobove i psihu.
 
Naporno je za oči Usled prečeste upotrebe kompjutera posledice trpe najpre oči,zatim kičma, vrat, leđa i ruke. Zbog titranja ekrana dugo gledanje u monitor imaće negativne posledice na vid deteta. Da bi se to sprečilo treba :monitor ne sme da bude preblizu i treba da je postavljen u visini detetovih očiju; na monitoru ne bi trebalo da bude odbleska svetla; slova na ekranu moraju da budu dovoljno velika da dete može da ih pročita sa određene razdaljine.
 
Nepravilno držanje Dečija koštana i mišićna struktura nije još dovoljno formirana pa nepravilono sedenje može da izazove probleme, zato je potrebno dati detetu stolicu sa podesivim naslonom, da mu leđe dok sedi budu ispravljena.
 
Ruke dete čini stalno iste brze pokrete mišem ili na tastaturi i to dovodi do bola u zglobovima šake i često se dete naginje u jednu starnu.
Internet Na internetu postoji veliki broj dečjih sajtova sa prelepim slikama biljnog i životinjskog sveta.

 

 

 

www.zvrk.co.rs

 

 

Izbor igracke prema detetovim sposobnostima

Nije nužno da dete ima mnogo igračaka, ali bi trebalo da su što raznovrsnije, kako bi podstakle različite dečije interese i sposobnosti. Interesi deteta za različite igračke menjaju se i sa uzrastom.
 
-Govorno-jezičke sposobnosti  razvijaju igračke poput slikovnica,karata i kocaka sa slikama predmeta, boja, slova, igračke za igre uloga (frizera, doktora, prodavnice..) interaktivne igrice na kompjuteru…
 
-Matematičko-logičke sposobnosti kod dece razvijaju igračke koje zahtevaju rešavanje problema, računanje, sastavljanje, rastavljanje, igračke koje sadrže raličite geometrijske oblike i tela, kocke za slaganje, alati…
 
Bolje orjentisanje u prostoru  može se unaprediti igrama sa različitim geometrijskim oblicima poput slagalica, mozaika, geometrijskih figura, lavirinata, bojanki, grafičkih igrica na kompjuteru, igračaka koje se transformišu…
 
 
Muzičke sposobnosti se razvijaju slušanjem muzike koju izvode drugi (cd-i i muzičke igračke koje reprodukuju različite zvukove, tonove i pesmice) ili samim izvođenjem (zvečkom, ksilofonom, klavijaturom, bubnjevima…) i pevanjem (mikrofon i karaoke aparati).
-Telesne sposobnosti se podstiču igračkama koje podstiču različite oblike kretanja (lopte, konopac za preskakanje, penjalice, roleri, bicikl) ,održavanje ravnoteže ili baratanja predmetima (lopte, alati, pribor za slikanje…)
 
Igračke koje podstiču socijalnu komunikaciju i povezivanje sa drugom decom i odraslima, popu društvenih igara (karata, čoveče ne ljuti se, monopol…) ili igre uloga (pribor za kuhinju, prodavnica…) kao i igre prepoznavanja, izražavanja emocija i komunikacije sa drugima.
 
-Igračke za samostalno igranje i igračke koje podstiču koncentraciju  daju uvid u sopstvene sposobnosti i osobine, podstiču razvoj detetove inteligencije. Takve su slagalice, muzičke igračke, knjige i slično. Detetove emocionalne potrebe zadovoljavaju i različite plišane igračke poput medvedića i drugih životinja i likova iz bajki.

Igracke za konstruisanje

Retko koja igračka, izuzev konstrukstorskih setova, omogućava mališanima da savladaju pojmove kao što su „oblik“, “veličina“, „boja“… a pored toga, pomaže im i da shvate svet koji ih okružuje. Zbog toga je komplet igračaka za konstruisanje idealan za vaše dete. Oni su istovremeno i univerzalni tj namenjeni su podjednako i dečacima i devojčicama. Ove igračke postigle su ogromnu popularnost, te je ponuda ogromna. Međusobno se razlikuju po načinu izrade, materijalima od kojih su napravljene-drvene, plastične, gumene, tvrde, meke….

http://videooglasi.net/Igracke-za-decu-87-2024-listing.htm

Najjednostavniji model igračke za konstruisanje je piramida. Čak i deca od godinu dana u njoj vide izazov i čitav niz mogućnosti. Već sa šest meseci dete počinje da se snalazi igrajući se jednostavnim geometrijskiim oblicima. Sa godinu dana, dečje mogućnosti su veće te im se može ponuditi i prizma, kupa, polulopta..

Pri izboru konstruktorskog „ alata“ za najmlađi uzrast obratiti pažnju na jednostavnost i srazmernost oblika. Deta sa dve godine je je veštije i i spremno za drugačije konstruktore- delovi se čvrsto spajaju, napravljeni modeli duže traju. Ako dete još uvek stavlja igračke u usta onda mu ne davati konstruktore sa sitnim detaljima, već samo krupne u jarkim bojama. Sa tri godine dete je spremno da se suoči sa jednostavnim trodimenzionalnim geometrijskim konstruktorom sastavljenim od tipskih detalja koji  se spajaju na mestima specijalnih proreza. Ova igračka pomaže detetu da formira apstraksno mišljenje. Osim što treba da sastavi figuru, potrebno je i da predstavi njenu trodimenzionalnu projekciju. To će doprineti razvoju kombinatornih veština i stvaralačkih sposobnosti jer figura se ne mora slagati samo prema priloženom uputstvu, već dete može i samo da osmisli neki oblik .

U uzrastu od četvrte do pete godine nastupa „zlatno doba“ konstruktora. U ovom periodu detetu možete ponuditi bilo koji model. To može biti veliki tematski konstruktor od blokovskih delova za pravljenje zamkova, brodova.. Ovakvi konstruktori su praktični jer dete može istovremeno da koristi više kompleta, a da se njihovi delovi savršeno uklapaju.

Deci ne odgovara igračka kojom mogu da se igraju samo na jedan način, jer im to brzo dosadi, pa su zato kocke odličan izbor.

                 

 

 

                   

Kakve sve igracke postoje

Prve igračke bile su umanjene reprodukcije stvarnih objekata iz života:
 
Mali alati-
Pribor za jelo-
Lutke-
 
Deci su služila kao rekviziti za vežbanje u pripremanju za stvarne aktivnosti u kasnijem životu. Danas postoje čitave klasifikacije igračaka, pa su tako u prodavnicama složene po uzrastu-za manju decu su uglanom univerzalne ,dok su za stariju decu podeljene na one za dečake i devojčice.
Stručnjaci, međutim imaju neke druge kriterijume, pa igračke dele prema vrsti igara (funkcionalne, konsrtukcijske, za igranje uloga, za igre sa pravilima) ili prema procesima čiji razvoj podstiču (razvoj čula, percepcije, fine motorike ,muzičkih ili likovnih sposobnosti ,logičko-matematičkog mišljenja ,govora, društvenih sposobnosti…)
Važno je uočiti koliko igračke podstiču maštu, kreativnost i mišljenje, jer neke od njih imaju veoma ograničenu upotrebu, dok se sa drugima može igrati na mnoštvo načina, i u dužem periodu.

Igračke

 

Igračke su predmeti koji se koriste u igri. 
One mogu biti napravljene od:
 
Drveta
 
 
 
Plastike

 
 
Metala i drugih materijala
 
Pored fabrički proizvedenih igračaka, često se u igri upotrebljavaju i predmeti sa drugom osnovnom namenom. Igračke su važne za razvoj dece, jer se kroz igru razvija motorika, koordinacija i uče se  i stiču različite veštine i znanja.
Igračke su korišćene još u praistorijsko doba. To potvrđuju razni predmeti pronađeni tokom arheoloških iskopavanja.
 
 
Engleski sociolog Brajan Saton tvrdi da su se od najranijih vremena, u plemenskim društvima za devojčice pravile lutke a za dečake luk i strela.
Tek  u XVII i u XVIII veku neki prosvetari počinju da priznaju dečiju igru i igračke kao podobno sredstvo za edukaciju .Džon Loku se pripisuje popularizacija kocki sa slovima-poznate kao „Lokove kockice“. Krajem XVIII veka se ozbiljnije prišlo pravljenju poučnih igračaka, kao što su bile karte za učenje geografije, istorije  i astronomije.
Jigsaws-sklapalice za učenje računa.
 
Takođe se moraju pomenuti Frebelovi darovi i Montesori materijali.
 
U današnje vreme proizvodnja igračaka je važan deo globalne ekonomije i to je razlog za česte kritike na račun kvaliteta dostupnih igračaka i njihove pogodnosti za razvoj dece.

Učenici o Samerhilu

Imam samo 14 godina i znam mnogo više, znam da se borim za sebe i da kažem "Hej, ne sviđa mi se ovo!" a dete koje ide u državnu školu ne bi uradilo tako nešto zato što je uplašeno. Ovde ljudi ne moraju da se plaše da bilo šta kažu. Vita – učenik

U Samerhilu nisam maltretiran, siguran sam i imam slobodu govora. Ja imam odgovornost, imam priliku da se brinem o sebi, izaberem kako želim da učim. S obzirom na te mogućnosti, mogu da budem ono što želim. Što je savršeno i san svakog deteta. Alex C. – učenik

Bio sam opušten,otvorenog uma i ovde sam našao svoju ličnost tako da ljudi mogu da vide ko sam ja a ne koje ocene dobijam. Jake – učenik

Zbog neobavezne lekcije, uživam u učenju, nemam predrasude o nastavnicima, zrela sam u svom stavu prema učenju. Martine – učenik

Prijateljstva koje sam ovde napravila imaju smisla i trajaće zauvek. Znam da ne moram imati 10 GCSE da bi bila vredna osoba. Oni nisu toliko bitni. Camila – učenik

Samerhil mi je dao dragoceni ključ za učenje, ako postoji nešto što ne znam, ja sam željan da učim o tome. Imam jaku želju da učim i usavršavam se. Vidim učenje kao doživotni proces, u kome je najvažnija stvar motivacija – žeđ- da se ide dalje i oslobodi um. Alex R. – bivši učenik

..tamo ima vremena i prostora za sedenje i sanjanje.. Osećam samopouzdanje u opuštenom razgovoru sa ljudima različitog uzrasta i zanimanja. Biti u stanju da se graciozno krećem u različitim krugovima je otvorio mogućnost za mene. Samerhil okruženje mi je pomoglo da naučim da govorim za sebe i budem opuštena sa svim ljudima. Jasmine – bivša učenica

Postigao sam samopouzdanje , stvarno sam bio stidljiv kada sam došao.. Osećao sam se kao NIKO. Neću se plašiti da pitam ono što želim i neću osećati da ne mogu da uradim neke stvari zato što to rade samo značajni ljudi. Martin – učenik

Ovo saznanje o tome ko sam i šta sam dolazi od toga što je Samerhil mesto gde je deci data šansa da saznaju ko su bez pritiska. Samerhil omogućava da se sve odvija u svoje vreme uz podršku zajednice. Andi – bivši učenik

Samerhil posle Aleksandra Nila

          Ova škola i danas postoji i ima preko 90 učenika. Knjiga "Slobodna deca Samerhila" je prodata u preko 6 000 000 primeraka. Ideja koju promoviše Samerhil je nešto što bi trebalo sve da nas interesuje, s obzirom da niko ne želi da ima decu koja su frustrirana, nesrećna, nasposobna da izžive svoje želje, neuspehe, bez životne energije, bez samopouzdanja, nesigurne, a takva i jesu današnja deca, koja smisao života nalaze u sedenju ispred kompjutera i hvale se novim mobilnim telefonima u prvom razredu osnovne škole, a nemaju mašte ni kreativnosti. No to odrasle ni najmanje ne sprečava da, kada ta deca ispolje destruktivno ponašanje, ospu paljbu po njima. Mi se plašimo ljubavi, a trebalo bi da živimo sa njom, jer ovaj život je kratak da ga provedemo ratujući i mrzeći jedni druge. Samerhil nije samo škola, to je način života, ustanova koja radi u skladu sa dečjom prirodom, dok se ostale škole bore protiv nje. Možda tu leži odgovor za porast maloletničke delikvencije. Video nadzor u najsavremenijim školama neće tu mnogo pomoći, ključ je u dušama te dece! Ovakav  pristup vaspitanju i obrazovanju bi nam možda omogućio da ostavimo svet deci, srećnim i ispunjenim mladim ljudima, jer omladina koja se razvija u današnjem surovom okruženju, kojoj se svakodnevno nameću obrasci ponašanja, koja je uplašena, sigurno nije podobna da prihvati "teret" budućnosti.

         Samerhil kontinuirano sprovodi svoju politiku od 1921. godine koja u osnovi nije promenjena. Dete treba da živi svoj život – ne život koji roditelji misle da treba da živi, niti život u skladu sa ciljem vaspitača koji misli da najbolje zna. Kada bi se društvo, prema bilo kojoj drugoj grupi ljudi, odnosilo onako kako se odnosi prema svojoj deci, to bi se smatralo kršenjem ljudskih prava, a za većinu dece u svetu to je i normalno očekivanje od roditelja, škole i društva u kome živimo. Danas, širom sveta, obrazobanje ide ka sve više i više testiranja, pregleda, kvalifikacija. Čini se da savemeni trend te procene i kvalifikacija definiše obrazovanje.

          Danas mnoge prosvetne ustanove i porodice ne prihvataju razna ograničenja te su počele da traže alternativne odgovore na mejstrim školovanju. Jedan od tih odgovora je i demokratsko školovanje. Postoji mnogo modela demokratske škole u svim krajevima sveta, od Izraela do Japana, od Novog Zelanda i Tajlanda do SAD. Samerhil je jedna od najpoznatijih ovakvih škola u svetu, i ima uticajnu obrazovnu praksu u mnogim školama i univerzitetima. Pokrenula je pokret koji sada cveta na međunarodnom planu, uključujići mnoge škole koje se zasnivaju na filozofiji A. S. Nila. U Samerhilu postoji opšta otvorenost i iskrenost među članovima zajednice. Osoblje ne koristi ovlašćenja odraslih da nametne svoje vrednosti i prepoznaju značaj izražavanja emocija kroz igru i učenje.

          Škola ima program sa kojim nastupa na sopstvenim i spoljnim poslovima i sastancima, i izabran odbor učenika koji redovno ušestvuju na konferencijama, programima o pravima deteta, radionicama u školama i na fakultetima kao i mogućnost da što većem broju ljudi omogući da posete i vide ovaj jedinstven sistem školovanja u akciji.

 

         Postoje planovi za razmenu iskustva Samerhila sa drugim školama širom sveta. Glavni učitelj i ćerka A. S. Nila, Zoe Readhear, i njen suprug Toni se redovno pozivaju u inostranstvo na predavanja. Posete uključuju zemlje Japana, Južne Koreje, Brazila, Italije, Portugala, Nemačke, Španije, Grčke.. Entuzijasti podržavaju ideju škole kao svetionik znanja, gde je učenik u centru obrazovanja.

        Ova škola je prošle godine proslavila 90 godina postojanja i tim povodom bila je domaćin mnogobrojnim posetiocima.

 

http://www.summerhill90.com/

http://www.druginacin.hr/files/Summerhill_Newsletter_13.pdf

Nastava u Samerhilu

Predmeti koji se kao učenicima nude kao izbor su :

Prirodne nauke: matematika, fizika, hemija, biologija, engleski..

Jezici: Francuski, Nemački, Španski, Japanski, Kineski..

Škola nudi i stolarski zanat, dizajn, slikarstvo, fotografiju, dramu, istoriju, geografiju, muziku, DJ- ing, muzičku produkciju, jahanje, informatičke tehnologije u kompjuterizovanoj učionici, plivanje u otvorenom bazenu, Leistonov centar za odmor i opuštanje, pisanje za školske novine..

Veštine: crtanje, šivenje, muzika.

Sportovi: tenis, fudbal, košarka, odbojka, stoni tenis uz korišćenje terena za navedene sportove i skejt park.

          Nastava u Samerhilu je organizovana u prepodnevnim i poslepodnevnim časovima. Prilagođena je uzrastu učenika, a posebno njihovim interesovanjima. Časovi nisu obavezni, pa ipak,  većina dece bira da ide na časove i polaže državne ispite. Rezultati su znatno iznad proseka. Novi učenici uglavnom preskaču časove, ali kako se navikavaju na ideju slobode, počinju da shvataju da učenje može biti zabavno. 

          Starija deca prijavljuju se za predmete a onda prate raspored. Svakom prijavljenom učeniku se na početku daje prazan raspored časova u koji oni upisuju termine održavanja predavanja u vremenskim periodima kada to njima odgovara. Raspored se menja svakog semestra u zavisnosti od želja učenika i tema koje proučavaju. Svaki profesor vodi registar, ali je na detetu da odluči da li će prisustvovati časovima iz određenog predmeta ili ne u zavisnosti od sopstvenih interesovanja.

           Deca od pete do devete godine pohađaju prvi, a deca od desete do dvanaeste drugi razred. Oni imaju svoje učitelje i učionice sa prostorom za višestruke aktivnosti. Njihovi učitelji prave nedeljni raspored i organizuju aktivnosti u skladu sa interesovanjima, željama i potrebama učenika.

           Nil ove specifičnosti nastave objašnjava principima slobode, tj. da deci ne treba nametati obaveznost, jer se time ugrožava njihova sloboda da biraju. Nastava nije nudila organizovano znanje na sistematičan način. Što znači da  iako je polazila od potreba i interesovanja dece nije postavljena na ozbiljan pedagoški nivo.

           Škola je smeštena na 20 ha bašte i šuma sa dosta prostora za biciklizam, drvećem za penjanje, mestima za kampovanjem i maštovite igre i td.

           Osoblje ispunjava svakodnevnu obavezu da razgovaraju o bilo kakvim pitanjima ili problemima. Posebna pažnja se posvećuje deci koja imaju probleme sa učenjem. Osoblje će razmotriti akcije koje će pomoći detetu u učenju.

            Doručak traje od 8.00h do 8.45h. Časovi počinju u 9.30h a završavaju se u 13.10h, što najavljuje kompjuterizovano zvono.

             Prostorije za slikanje i rad sa drvetom su otvorene od 9.30h do ručka i od 16.00h do večere, i otvorene su za učenike koji prave i slikaju šta god žele pod rukovodstvom učitelja iz date oblasti.

          Tokom dana učenici mogu pohađati časove ili ne moraju raditi ništa. Postoje pravila koja ih sprečavaju da spavaju tokom dana i gledaju televiziju za vreme trajanja časova. Takođe, ne mogu otići do grada pre 12.30h.

          Između doručka i ručka postoji međuperiod za čaj a ručak je serviran od 12.20h do 13.15h.

          Ponedeljkom, utorkom, sredom i četvrtkom se održavaju školski sastanci od 14.00h do 14.30h ili najkasnije do 15.00h. Sastanak nije obavezan ali je uglavnom dobro posećen. Vreme posle toga je slobodno i predviđeno za gledanje televizije, učenje rada na računaru, pravljenje različitih stvari od drveta, igranje igara, čitanje, igranje tenisa, plivanje… U 16.00h počinju predavanja. Utorkom i četvrtkom nema nikakvih aktivnosti osim časova. Časovi obuhvataju polja od šivenja do donošenja odluke da se krene u šetnju i obilazak divlje prirode.

          Večera počinje u 17.30h a završava se u 18.15h. nakon večere učenici rade šte žele. U 21.30 je užina tzv. "večernji doručak" koji učenici nose sa sobom i to je u njihovoj organizaciji. Vreme za spavanje je od 20.00h i svetla se gase u 21.00h za najmlađe. Za najstarije svetla se gase u 23.30. Izabrani "Beddies Officers", stavljaju decu u krevet i staraju se da ostanu tiha. Oni takođe brinu o tome da se svi učenici ujutru na vreme probude.