Istorija alkohola i alkoholizma

Čovek je još pre više hiljada godina znao da se vrenjem (fermentacijom) dobijaju alkoholna pića. Pivo je bilo poznato u starom Egiptu, još 5.000 godina pre nove ere. Pre nove ere ljudi su pravili i vino, a prvi opis destilacije potiče iz IX veka. Prvi opisi alkoholom prouzrokovanih poremećaja nađeni su na pisanim dokumentima (spomenicima) iz starog Vavilona, Egipta, Grčke i Rima.

Hipokrat: „Pijanstvo je samovoljno izazivanje ludila“. Još 1000 godina pre n. e. Spartanci su alkoholičarima odsecali noge. Rimljani su ih smatrali bolesnim ljudima.

Prve akcije protiv pijenja alkohola bile su za vreme industrijske revolucije (zbog smanjenja produktivnosti). Akcije su se bazirale na moralističkom pristupu. Stvarale su se prve “trezvenjačke organizacije”. Kod nas se one pojavljuju krajem XIX veka.

Najstariji pisani dokument o alkoholnim pićima kod Srba – pismo kralja Vladislava (vladao između 1233. i 1242. godine). Poraz Srba u Maričkoj bici (1371. god.), bio je zbog opijanja vojske veče pre bitke. Rakiju Srbi počinju da prave tek sa dolaskom Turaka (XIV vek). Od 1891. do 1895. godine, u Srbiji se trošilo 39 litara alkoholnih pića po glavi stanovnika, a u Austrougarskoj 13 litara. U Dušanovom zakoniku, član 166. odnosio se na kažnjavanje alkoholičara koji učine neko prekršajno ili krivično delo.

Prvi stručni medicinski radovi o alkoholnim komplikacijama pojavljuju se krajem XVIII i početkom XIX veka. U SAD-u, 1830. godine napravljen je prvi azil za lečenje i čuvanje alkoholičara. U Jugoslaviji prvi Dispanzer za lečenje alkoholičara otvoren je u Zagrebu neposredno pre II svetskog rata, sa prvim metodama u lečenju (averzivne metode apomorfinom i emetinom).

U SAD-u bila je prohibicija alkohola od 1919. do 1933. godine. Nije dala očekivane rezultate. Ubrzo se stvara organizacija “AA” („Anonimni alkoholičari“). Osnovana je u SAD-u 1935. godine. Podržava koncept da je alkoholizam bolest. Ovu organizaciju osnovali su Bil (bankar) i Bob (lekar), koji su bili bivši alkoholičari. Organizacija danas broji preko pola miliona članova širom sveta. Odigrala je revolucionarnu ulogu u lečenju alkoholizma. Dokazala je da se apstinencija lakše postiže i održava u grupi. Organizacija AA bila je model za Klubove lečenih alkoholičara (KLA). Prvi klubovi lečenih alkoholičara oformljeni su u Beogradu 1963. godine i Zagrebu 1964. godine. Samo u Zagrebu je 80-tih godina XX veka bilo oko 300 klubova, sada ih ima oko 70. Danas u Srbiji ima oko 20 aktivnih klubova, udruženih u Zajednicu klubova lečenih alkoholičara Srbije.

Do kraja 60-tih godina XX veka, bio je individualni pristup u lečenju, a od tada porodični pristup. U Beogradu, od 1973. godine, u Institutu za mentalno zdravlje, počinje se sa porodičnom terapijom alkoholizma.

Izvor: alkoholizam.com

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>