Lečenje alkoholizma

Alkoholizam je bolest koja se može lečiti i zalečiti. Lečenje alkoholizma, gledano delom i sa pravne strane, može biti „dobrovoljno“ ili prisilno.

Prisilno lečenje

Prisilno lečenje je vid lečenja alkoholizma u onim zemljama u kojim postoje zakonske osnove i zakoni o alkoholizmu. Najčešći razlog za podvrgavanje prisilnom lečenju jeste „razaranje porodice“. Ovim zakonom tretiraju se ljudi oboleli od alkoholizma, koji time ugrožavaju i sebe i svoju porodicu pa i čitavo društvo, i imaju status isto kao i društveno opasni duševni bolesnici, te da se podvrgnu zakonski zasnovanom prisilnom lečenju.

„Dobrovoljno“ lečenje

Dobrovoljno lečenje je vid lečenja alkoholizma na koji se sam alkoholičar opredeljuje.

Razlozi zbog kojih se najčešće podvrgava lečenju su:

  • Oseća da mu zdravlje popušta – telesne i nervne odnosno duševne komplikacije i bolesti čine da se alkoholičar počinje plašiti za svoje zdravlje i za svoju budućnost. Razume se da se to događa samo ako je razum i kritičnost barem donekle sačuvana i ako pacijent uspeva da te svoje tegobe poveže sa preteranim uzimanjem alkohola i tome ih i pripiše.
  • Opadanje radne sposobnosti i loš kvalitet rada, pa čak i pravljenje štete na radnom mestu – prekomerna upotreba alkohola dovodi do slabljenja svih funkcija koje čovek obavlja, pa tako opada i njegova radna sposobnost koja se odrađava na ostatak kolektiva u ustanovi i iziskuje njiegovo nezadovoljstvo i izaziva konflikte.
  • Izostajanje sa posla usled pijanstva ili mamurluka ili čak i pijenje na samom poslu – ukoliko radnik ne izvršava radne dužnosti zbog pijanstva ili mamurluka, preti opasnost da će mu kolektiv postaviti ultimatum koji će se odnositi na lečenje u suprotnom ostaće bez radnog mesta. Međutim, postoje i ustavnove koje tolerišu pijenje na radnom mestu i za vreme radnog odnosa.
  • Porodični konflikti često dovode alkoholičara na lečenje – alkoholizam se odražava na porodicu, unosi tenziju i negativne vibracije koje dovode do konflikata koji porodicu mogu koštati jedinstva i opstanka.
  • Materijalni faktor – konstantna upotreba alkohola može dovesti do praznih džepova.

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.75.html:330950-Novi-lek-protiv-alkoholizma

Izvor : alkoholizam.com

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>