Kako birati igračku?

Igračku biramo prema: 

 
  • Prema uzrastu-  Kada poželimo da detetu kupimo igračku, najčešće se rukovodimo njegovim uzrastom.to je potpuno logično, jer su igračke tako i konstruisane- da podstiču razvoj sposobnosti i veština u određenom uzrastu. Ipak,to ne treba da bude osnovni vodič u odabiru,jer se deca ipak međusobno razlikuju. Igračke treba da budu izazov detetu, dobro je da su malo naprednije, ali da su prikladne u pogledu veličine  i težine.
  • Prema polu-  Pol ne bi trebao da bude dominantan kriterijum prilikom izbora igračaka. Istraživanja pokazuju da dečaci i devojčice biraju slične igračke, pogotovo ako im se ne nameće dilema oko toga koje su igračke za koji pol.
  • Prirodni i veštački materijali-  Kvalitetne igračke izrađene su od prirodnih materijala, ili dobro odrađenih i sastavom sigurnih veštačkih materijala. Treba paziti na lomljive delove, čupave ili na tečnosti koje se mogu izliti. Bolje je odabrati igračke koje se mogu lako prati i održavati. 
  1. Igračke ne bi smele da imaju vezicu ili kanap.
  2. Etikete treba da budu dobro zalepljene.
  3. Prostor sa baterijama ne  sme biti lako dostupan deci, već zatvoren šrafovima.
  4. Ako je igračka od drveta ,treba paziti na oštre ivice materijala koje se mogu otkinuti.
  5. Materijal od koga je igračka napravljena ne sme sadržavati otrovne sastojeke (živu, olovo, selen) ,da bi je dete bez štetnih posledica moglo stavljati u usta.
  6. Igračka ne sme proizvoditi preglasne zvukove jer je dečiji sluh mnogo osetljiviji od sluha odraslih.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>