Deca i kompjuter

 
U današnje vreme, život bez kompjutera gotovo je nezamisliv. Ova sprava je postala dostupna svima ,a deca počinju da je koriste već od najranijeg uzrasta. To ima svoje dobre ali i loše strane…
 
Deluje na mozak- ako se pravilno i umereno koristi računar predstavlja pravi „prozor“ u svet, pored toga što je najveći izvor zabave za decu već od 4-5 god. života. Međutim, svako preterivanje može da bude štetno po emocionalni i psihički razvoj deteta, kao i po njegov mozak koji je još u razvoju. Zato je neophodno ograničiti vreme na sat vremena.
 
Ometa fizičku aktivnost ako se ispoštuje vreme od sat vremena za kompjuterom onda nije problem ali ako je detetu ovo jedini vid zabave onda ono ne provodi vreme napolju u nekoj fizičkoj aktivnosti i onda to nije dobro za razvoj deteta, pre svega za mišiće, vid, zglobove i psihu.
 
Naporno je za oči Usled prečeste upotrebe kompjutera posledice trpe najpre oči,zatim kičma, vrat, leđa i ruke. Zbog titranja ekrana dugo gledanje u monitor imaće negativne posledice na vid deteta. Da bi se to sprečilo treba :monitor ne sme da bude preblizu i treba da je postavljen u visini detetovih očiju; na monitoru ne bi trebalo da bude odbleska svetla; slova na ekranu moraju da budu dovoljno velika da dete može da ih pročita sa određene razdaljine.
 
Nepravilno držanje Dečija koštana i mišićna struktura nije još dovoljno formirana pa nepravilono sedenje može da izazove probleme, zato je potrebno dati detetu stolicu sa podesivim naslonom, da mu leđe dok sedi budu ispravljena.
 
Ruke dete čini stalno iste brze pokrete mišem ili na tastaturi i to dovodi do bola u zglobovima šake i često se dete naginje u jednu starnu.
Internet Na internetu postoji veliki broj dečjih sajtova sa prelepim slikama biljnog i životinjskog sveta.

 

 

 

www.zvrk.co.rs

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>