Igracke za konstruisanje

Retko koja igračka, izuzev konstrukstorskih setova, omogućava mališanima da savladaju pojmove kao što su „oblik“, “veličina“, „boja“… a pored toga, pomaže im i da shvate svet koji ih okružuje. Zbog toga je komplet igračaka za konstruisanje idealan za vaše dete. Oni su istovremeno i univerzalni tj namenjeni su podjednako i dečacima i devojčicama. Ove igračke postigle su ogromnu popularnost, te je ponuda ogromna. Međusobno se razlikuju po načinu izrade, materijalima od kojih su napravljene-drvene, plastične, gumene, tvrde, meke….

http://videooglasi.net/Igracke-za-decu-87-2024-listing.htm

Najjednostavniji model igračke za konstruisanje je piramida. Čak i deca od godinu dana u njoj vide izazov i čitav niz mogućnosti. Već sa šest meseci dete počinje da se snalazi igrajući se jednostavnim geometrijskiim oblicima. Sa godinu dana, dečje mogućnosti su veće te im se može ponuditi i prizma, kupa, polulopta..

Pri izboru konstruktorskog „ alata“ za najmlađi uzrast obratiti pažnju na jednostavnost i srazmernost oblika. Deta sa dve godine je je veštije i i spremno za drugačije konstruktore- delovi se čvrsto spajaju, napravljeni modeli duže traju. Ako dete još uvek stavlja igračke u usta onda mu ne davati konstruktore sa sitnim detaljima, već samo krupne u jarkim bojama. Sa tri godine dete je spremno da se suoči sa jednostavnim trodimenzionalnim geometrijskim konstruktorom sastavljenim od tipskih detalja koji  se spajaju na mestima specijalnih proreza. Ova igračka pomaže detetu da formira apstraksno mišljenje. Osim što treba da sastavi figuru, potrebno je i da predstavi njenu trodimenzionalnu projekciju. To će doprineti razvoju kombinatornih veština i stvaralačkih sposobnosti jer figura se ne mora slagati samo prema priloženom uputstvu, već dete može i samo da osmisli neki oblik .

U uzrastu od četvrte do pete godine nastupa „zlatno doba“ konstruktora. U ovom periodu detetu možete ponuditi bilo koji model. To može biti veliki tematski konstruktor od blokovskih delova za pravljenje zamkova, brodova.. Ovakvi konstruktori su praktični jer dete može istovremeno da koristi više kompleta, a da se njihovi delovi savršeno uklapaju.

Deci ne odgovara igračka kojom mogu da se igraju samo na jedan način, jer im to brzo dosadi, pa su zato kocke odličan izbor.

                 

 

 

                   

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>